Вадим зимните якета, жълт код за обилни валежи, ще има условия за снежни преспи

Температурите рязко падат до 2°-8°

17.04.2022 | 08:19 Редактор:
Вадим зимните якета, жълт код за обилни валежи, ще има условия за снежни преспи
Вадим зимните якета, жълт код за обилни валежи, ще има условия за снежни преспи

Жълт код за значителни валежи е обявен за почти цялата страна. Ще духа умерен, в Северна и Източна България - временно силен североизточен вятър, с него ще нахлува студен въздух. Ще бъде облачно, с валежи от дъжд, който с понижението на температурите, вечерта и през нощта, в Североизточна България, Предбалкана и високите полета в Западна България ще се примесва или ще преминава в сняг. На много места в страната валежите ще са значителни по количество. Температурите ще се понижават и привечер ще бъдат от 2°-3° в северозападните до 7°-8° в югоизточните райони, в София - около 3°, показва прогнозата на НИМХ.

В планините ще бъде облачно и мъгливо, с валежи от сняг, сутринта под 1200-1300 метра - от дъжд, но с понижението на температурите дъждът и в по-ниските части бързо ще преминава в сняг. Ще се образува снежна покривка. На много места в масивите в Западна и Централна България количествата валежи ще са значителни. Ще има условия за виелици. Ще нахлува студен въздух, температури ще се понижават и към 14 часа на 1200 метра ще бъде около 2°, на 2000 метра - около минус 2°.

По Черноморието ще бъде облачно, около и след обяд на много места с валежи от дъжд. Вечерта и през нощта, главно в южните райони, има условия за значителни количества. Температурите ще се понижат и привечер ще бъдат 5°-7°. Температурата на морската вода е 8°-11°. Вълнението на морето ще се усили и ще бъде 3-4 бала.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК